Γονιδιακοί παράγοντες.



Οι παράγοντες και τα αίτια της παχυσαρκίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα εξωγενή και τα ενδογενή αίτια. Στα εξωγενή αίτια οφείλονται το 90-95% των περιπτώσεων παχυσαρκίας. Τα αίτια αυτά είναι:

α) υπερβολική πρόσληψη θερμίδων
β) μειωμένη σωματική άσκηση
γ)κληρονομικότητα
δ)λήψη φαρμάκων και
ε) ψυχικοί, κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες.
Τώρα όσον αφορά τα ενδογενή αίτια, αυτά είναι υπεύθυνα για το 5- 10% των περιπτώσεων. Τα αίτια αυτά είναι:
Α)μεταβολικές διαταραχές
Β)ενδοκρινικές διαταραχές
Γ)εγκεφαλικές παθήσεις
Ο πλέον βασικός παράγοντας είναι η κληρονομικότητα, η οποία επηρεάζει σημαντικά τη διαμόρφωση του βάρους . Στον παράγοντα αυτό οφείλεται το 20 -25% των κρουσμάτων. Σύμφωνα  με τα στατιστικά  φαίνεται ότι, όταν ο ένας από τους δύο γονείς είναι παχύσαρκος η πιθανότητα παχυσαρκίας είναι 40% ενώ αν είναι  και οι δύο γονείς παχύσαρκοι το ποσοστό σχεδόν διπλασιάζεται. Ένας ακόμη παράγοντας που παίζει καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση του βάρους, είναι το περιβάλλον. Οι διατροφικές συνήθειες αλλά και οι επιλογές, η ποσότητα αλλά και η ποιότητα του φαγητού, η σωματική άσκηση αλλά ακόμη και το επάγγελμα είναι παράγοντες  που μπορούν να επηρεάσουν το σωματικό  βάρος. Η παχυσαρκία των ενηλίκων σε αναπτυγμένες χώρες την τελευταία δεκαετία αυξήθηκε στο 37%. 
Ποσοστά παχύσαρκων ατόμων σε Ευρώπη- ΗΠΑ

Άνδρες
Γυναίκες
Β.Ε
10%
15%
Δ.Ε
13%
16%
Μ.Χώρες
16%
30%
Α.Ε
18%
30%
Οι λευκοί
15%
8%
Οι έγχρωμοι
20%
37%



Επιπλέον οι ψυχογενείς παράγοντες . Το ζήτημα είναι ότι ο άνθρωπος τρώει περισσότερες φορές με βάση τα συναισθήματά του: Το άγχος, το στρες, τη μοναξιά, τη θλίψη, το θυμό του κ.τ.λ. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο τα συναισθήματα και οι σκέψεις υπερισχύουν επηρεάζοντας  τη διατροφική μας συμπεριφορά. Είναι γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι όταν βρίσκονται σε κατάσταση στρες και γενικά δύσκολων συναισθηματικών καταστάσεων οδηγούνται στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού έστω και αν δεν πεινάνε.

Παθολογικοί παράγοντες
Η παχυσαρκία συνδέεται και με παθολογικές, ψυχολογικές επιπτώσεις. Σύμφωνα με πρόσφατη Αμερικανική μελέτη, η κατάθλιψη εμφανίζεται πέντε φορές πιο συχνά σε παχύσαρκα άτομα σε σχέση με άτομα που έχουν φυσιολογικό βάρος. Υπάρχουν ορισμένες ασθένειες οι οποίες μπορούν επίσης να μας οδηγήσουν στην παχυσαρκία όπως πχ. νοσήματα των ενδοκρινών αδένων(θυρεοειδούς, παγκρέατος, υπερθυρεοειδισμός) και παθήσεις του μεταβολισμού(σύνδρομο Gohens/Simpson Golubi Behrel /Bardet Biedl /Prader Willi). Αυτές  οι νευρολογικής φύσεως παθήσεις και ορισμένα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν την αύξηση του σωματικού βάρους. Καταλυτικοί παράγοντες που σχετίζονται σε σημαντικό βαθμό με την απόκτηση υπερβολικού βάρους και την παχυσαρκία είναι η κούραση και οι υπερωρίες. Η παχυσαρκία επηρεάζεται άμεσα και από την ενασχόληση του ατόμου. Η  καθιστική ζωή και η λιγοστή κίνηση διογκώνουν το πρόβλημα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου